Ardahanın Coğrafi Yapısı
İlimiz Doğu Anadolu bölgesinin kuzeydoğusunda ve 1.800 m yükseklikte yer alır. Doğusunda Gürcistan ve Ermenistan Güneyinde Kars ve Erzurum Batısında ise Artvin İli sınır teşkil etmektedir.
Arazi yapısı bakımından İlimiz Doğu Anadolu’nun en dağlık ve en engebeli arazi yapısına sahiptir. Şehir merkezi kendi adını taşıyan ve ortasında Kür (Kura) nehrinin geçtiği bir ovada kurulmuştur. İlin toplam yüzölçümü 4.842 km2 dir.
Ardahan'da yağışlar; kışın kar yılın diğer mevsimlerinde yağmur olmak üzere her mevsimde görülmekle birlikte en fazla yağış Nisan Mayıs ve Haziran aylarına rastlar. Yıllık 5334 mm. yağış ortalaması görülmektedir. Kış mevsimi likle Ekim ayı sonlarında başlayıp Nisan ayı sonlarına kadar sürmekte olup ortalama kar örtülü gün sayısı 1278 gündür. 15 Yıllık ortalama sıcaklık 37 C° ve ortalama bağıl nem oranı %71 olarak gerçekleşmiştir. 20 ile 80 arası oranında bulutluluk yıllık ortalama 2245 gün ve kapalı gün sayısının 51 olarak gerçekleşmesi; ilde iklimin olarak serin geçmesinin en önemli nedenleri arasında dikkat çekmektedir. İlkbahar geç donları 15 Haziran’a kadar sürmekte ve sonbahar erken donları da 5 Eylül’de görülmeye başlamaktadır.
2. alt bölge olan Posof bölgesi; yıllık ortalama yağış miktarı (600mm) ve ortalama yüksek sıcaklıkların daha fazla olması ile nispeten daha ılıman bir iklime sahiptir.
Bitki örtüsü
İl inde Kısır dağının çevresi hariç diğer dağların hemen hemen çoğunun kuzey yamaçları saf sarıçam ormanları ile kaplıdır. Farklı olarak Posof çevresinde ladin diğer yapraklı türlerden titrek kavak söğüt huş meşe gürgen kızılağaç mevcuttur. Ayrıca yine Posof alt bölgesinde yaban eriği ahlat üvez karaçalı laden böğürtlen kuşburnu yaban gülü yaban fındığı ve otsu türler olarak da; üçgül karanfil ayı üzümü çan çiçeği kuzu kulağı salkım otu sarmaşık otu geven çilek düğün çiçeği aslan pençesi kekik gelincik vs. bulunmaktadır. Dağların en yüksek kesimleri dahil hiçbiri aşınmamış olup bitki örtüsünün büyük çoğunluğunu doğal çayır ve meralar oluşturmaktadır.
Dağlar
Ardahan olarak dağlık bir yayla görünümündedir. İl topraklarının görünümü çoğunlukla sıra dağlarla bölünmüş bunların arasında yüksek düzlükler ova ve vadiler şeklindedir. İl toprakları ülkenin topografik yapısında görülen batıdan doğuya doğru gittikçe yükselme ve sarplaşmanın en son noktasındadır. Ardahan ilinin kuzey kesiminde Yalnızçam Dağları (2715m.) güneybatı kesiminde ise
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder