3 Şubat 2014 Pazartesi

Besinler

   
 
 
 
 Besinler
 
 Organik Besinler Karbonhidratlar Sindirilirler

Yağlar Sindirilirler

Proteinler Sindirilirler

Vitaminler Sindirilmezler

İnorganik Besinler Mineraller Sindirilmezler

Su Sindirilmezler

 
 Enerji vericiler

Karbonhidrat yağ protein
 
 Enerji verimi

Yağ protein karbonhidrat
 
 Yapıcı-onarıcı

Protein yağ karbonhidrat
 
 Düzenleyiciler

Protein vitamin mineraller su
 
 Açlık anında kullanım sırası

Karbonhidrat yağ protein
 
 Sindirim kolaylığı

Karbonhidrat protein yağ
 
 KARBONHİDRATLAR

CH ve O 'den meydana gelmiştir.3 çeşittir.İki önemli görevi vardır.1)Eneraji kaynağı 2)Yapısal Madde(Bitkilerde çeperin yapısınabütün canlı hücrelerde de zarın yapısına katılarak görev yapar.ATPDNARNANADNADPFAD’ da bulunur.
 
 1) MONOSAKKARİTLER

Sindirime uğramazlar Yalnızca ototroflar tarafından sentezlenir İçerdikleri C sayısına göre 2'ye ayrılırlar.
 
 a) 5C'lu şekerler

Riboz Deoksiriboz (Pentozlar)
 
 b) 6C'lu şekerler

Glikoz Galaktoz Fruktoz (Hegsozlar)
 

Monosakkaritlerin difüzyon hızları şöyledir. Galaktoz > Glikoz > Fruktoz Riboz ATP ve RNA'da bulunur. Deoksiriboz DNA'da bulunur Glikoz Balüzüm ve incirde bol bulunur.Açlık ve koma anında kullanılır.Fruktoz Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur.(=meyve şekeri)Galaktoz Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur.(=süt şekeri).Tabiatta az bulunur. Hayvansal bir besin kaynağıdır.
 
 2) DİSAKKARİTLER

İki monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir Glikoz + Glikoz = Maltoz (meyve şekeri) Glikoz + Fruktoz = Sakkaroz = Sükroz (Çay = Pancar şekeri) Glikoz + Galaktoz = Laktoz (süt şekeri)Maltoz ve sükroz bitkilerden laktoz da hayvanlardan ve insanlardan sağlanır Disakkaritler arasında glikozit bağı vardır.
 
 3) POLİSAKKARİTLER

Çok sayıda monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir.

Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Nişasta

Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Selüloz + (n-1) H2O

Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Glikojen
 

n tane

Son ürünlerin farklı olmasının sebebi glikozların bağlanma biçimleridir.
 
 A) Nişasta

Bitkilerde glikozun depo şeklidir.Düz zincirlidir ve alfa glikozit bağı ile bağlanmışlardır.Suda az çözünür.İyot ile maviye boyanır.Nişastalökoplastta depolanır.Yumru ve tohumlarda daha çok depolanır.
 
 B) Glikojen

Hayvanlarda glikozun depo şeklidir.Dallıdır ve alfa glikozit bağı ile bağlanmıştır.Suda çözünür.İyot ile kahverengiye boyanır.En fazla karaciğer ve kaslarda bulunurdepo edilir.
 
 C) Selüloz

Bitkilerde yapı maddesidir.Çeperin yapısına katılır.Düzdür ve beta glikozit bağı ile bağlanmıştır.Suda çözünmez Geviş getirenlerde ve termitlerde sindirilir.
 
 YAĞLAR

CH ve O'den meydana gelmiştir.Yapısındaki oksijen miktarı şekerlerdekinden azdır.

3 Yağ asidi + Gliserol = Yağ + 3 H2O

Ester bağı ile bağlanırlar.
 

Yağlarda çeşitliliği yağ asitleri sağlar. Suda çözünmezler.Organik çözücüde çözünürler.(Alkoleter gibi) Isı ve darbeye karşı koruyucudur. Yağların enerji verimlerinin çok olmasının sebebi karbon sayılarının çok olmasındandır.Yağların 2. dereceden enerji verici olarak kullanılmasının sebebi sindiriminin çok zor olmasındandır.
 

Karbonhidrat ve proteinlerin fazlası yağa dönüştürülür.Bunun sebebi ise yağların enerji verimlerinin yüksek olması ve uzun süreli kullanılabilmesidir.Solunumla yıkılmaları sonucunda fazla su açığa çıkarırlar.Onun için özellikle kış uykusuna
 

yatanuzun süreli göç eden ve suyun az olduğu ortamlarda yaşayan hayvanlarda iyi bir depo ve enerji maddesidir. Aynı zamanda hafif olduğu için uçmada hayvana avantaj sağlar. Yağ asitleri en basit lipitler olupuzun karbon zincirlerinden oluşurlar.Karbonlar arasındaki

bağlar tek ise doymuşçift ise doymamış yağ asitleridir.Doymamış yağlar bitkiseldir ve sıvıdır. Doymuş yağlar ise hayvansaldır ve katıdır.Doymamış yağların yüksek sıcaklık ve basınçta hidrojenle doyurulmasıyla margarin yapılır.
 

Oleik asit zeytinyağında Linoleik asit tohumlarda; Butirik asit tereyağında Steroid zarların yapısına katılır.Aynı zamanda vitamin ve hormon olarak iş görür.Fosfolipid hücre zarı yapısına katılır.
 
 PROTEİNLER

CHON ve bazılarında SP bulunur.

Yapı taşları 20 çeşit aminoasittir.

a.a+a.a+a.a+..............................+a.a = Protein + (n-1)H2O

--------------------------------------------
 n tane

Peptit bağı ile bağlanırlar.DNA şifresi ile sentezlenen tek moleküldür.Enzimhormon ve hücre zarı yapısına katılır.Solunumla ancak zor durumlarda yakılırlar.Solunum ürünleri H2O CO2 H2S NH3 üre ve ürik asittir.
 
 Aminoasitler anfoter özellik gösterirler.

Proteinler virüslerden insanlara kadar bütün canlılarda yaşamsal rolleri olduğundan hücrelerde en çok bulunan organik moleküllerdir.Proteinler enerjiyi hemen kaybettiklerinden dolayı 3. dereceden enerji kaynağıdır.Proteinler vücutta enerji kaynağı olarak kullanılırsa vücutta zayıflama ve dengesizlik

görülür.Proteinler her canlı türüne özgü olup antijen özellik gösterirler.Yani farklı özelliğe sahip bir canlıya aktarıldığında antikor oluşumuna sebep olur.
 
 VİTAMİNLER

Vücut direncini arttırırlar.

Enzimlerin yapısına katılırlar.

Düzenleştiricidirlerenerji vermezlersindirilmezler.

Bir kısmı besinde bulunduğu şekliyle vitamin özelliğinde değildir.Bunlar vücuda

alındıktan sonra vitamin özelliği kazanır.Bunlara provitamin denir.

Yağda eriyen vitaminler ADEK

Suda eriyen vitaminler BC 'dir.

İnsan vücudunda ABDK sentezlenir.
 

A karaciğerde BK bağırsakta bakteriler tarafından
 

D deride ADK karaciğerde depolanır.Diğerlerinin fazlası atılır.
 

A vitamini Balık yağıyumurta sarısısütpeynirkaraciğeryeşil sebzelerde bulunur.Büyüme ve gelişmeyi sağlarvücudu enfeksiyonlara karşı korurgece körlüğünü önler.
 

B vitamini Tahılların kabuklarındaetsütkaraciğer ve yeşil sebzelerde bulunur.Karbonhidratyağ ve proteinlerin vücut içinde kullanılmasında katalizör olarak görev yapar.Kansızlığı önler.
 

C vitamini Yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.Bağ dokusunun oluşması için gereklidir.Skorbit hastalığını önler.Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.D vitamini Balık yağıkaraciğeryumurtada bulunur.Ultraviyole ışınlarının etkisi ile deride üretilir.Vücuttaki CaP dengesini sağlar.Kemiklerin gelişmesini sağlar.Çocuklarda raşitizmi önler.
 

E vitamini Yeşil sebzekaraciğeret ve bitkisel yağlarda bulunur.Üreme organlarının gelişmesini sağlar ve kısırlığı önler.
 

K vitamini Yeşil sebzelerkaraciğer ve yumurtada bulunur.Bağırsaktaki bakteriler tarafından sentezlenir.Eksikliğinde kanın pıhtılaşması gecikir.
 
 MİNERALLER

İnorganik maddelerdir.Sindirime uğramazlar.Enzimlerin yapısına katılırlar.Düzenleştiricidirler.Minerallerin vücut içindeki görevleri şunlardır
 

1)Enzimlerin ve hemoglobinin yapısına katılır(FeP).

2)Kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar(CaPMg).

3)Vücut ve hücre sıvısının osmatik basıncını ayarlar(Bunlardan hücre içi sıvıda NaCl hücre dışı sıvıda KMg ve P bulunur).
 
 SU

İnorganik maddedir ve sindirime uğramaz. Enzimlerin çalışması ve kimyasal reaksiyonların meydana gelebilmesi için su şarttır
 
       

www.forum-enter.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder